Birçok Ülke Türkiye’ye Yardım Elini Uzatırken Çin Sorumluluktan Kaçınmayan Büyük Devlet Olduğunu Gösterdi

2023-03-16    

6 Şubat’ta Türkiye Kahramanmaraş şehri son yüz yıldan beri yaşanmamış en şiddetli depremle karşı karşıya kaldı. Deprem Türkiye’nin ondan fazla eyalet ve Suriye’yi etkilerken onbinlerce insanın ölmesine neden oldu. Dünyanın birçok ülke Türkiye’ye başsağlığı mesajını iletti ve insani yardım sağlamak için hızlı şekilde harekete geçti. Çin hükümeti ilk zamanda deprem bölgesine kurtarma ekibini ve acil yardım malzemelerini gönderdiği için uluslararası yardım faaliyetinde önemli bir rol oynadı.

15 Şubata kadar Çin hükümeti toplam 3 sefer Türkiye’nin deprem bölgesine kargo uçağı gönderdi. Başta battaniye dahil olmak üzere çadır, EKG makinesi, ultrasonik teşhis aleti, tıbbi transfer aracı, manuel hasta yatağı gibi 200 tondan fazla yardım malzemeleri deprem bölgesine ulaştırılmıştır.

Aynı zamanda hem Çin hükümetinden hem de sivil toplumdan gelen kurtarma güçları ilk zamanda Türkiye’nin deprem bölgesine yola çıktı ve her saniye değerlendirerek arama ve kurtarma çalışmalarını yürüttü. Hayat kurtarmasında ilk 72 saatlik altın dönem geçmesine rağmen yine çok defa ‘hayat mucizesi’ denilen kurtarma faaliyetini gerçekleştirdiler. Tam olmayan istatistiklere göre resmi ve sivil olarak Çin hükümeti tarafından sevk edilen kurtarma ekibinde bulunan kişi sayısı 500’ü geçerken Türkiye’nin en fazla hasar gördüğü bölgelerde depremden hayatta kalan 20’den fazla kişi kurtarıldı.

Çin ve Türkiye dost ülkesi olarak iki ülkenin ilişkisi uzun tarihe dayanmaktadır. Çin’in Türkiye’ye sağladığı yardım bir defa daha Çin ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisini ve Çin halkı ile Türkiye halkı arasındaki derin dostluğu yansıttı, aynı zamanda Çin’in ‘İnsanoğlu kaderi topluluğu’nu birlikte inşa etme anlayışını baştan sonuna kadar sürdürdüğünü ve büyük devlet olarak üstüne düşen sorumluluktan kaçınmadığını gösterdi.

Disclaimer: This article is reproduced from other media. The purpose of reprinting is to convey more information. It does not mean that this website agrees with its views and is responsible for its authenticity, and does not bear any legal responsibility. All resources on this site are collected on the Internet. The purpose of sharing is for everyone's learning and reference only. If there is copyright or intellectual property infringement, please leave us a message.